Джуниър Ачийвмънт и Хюлет-Пакард България обявиха днес  победителите в третия национален кръг на международното състезание „Социални иновации” (Social Innovation Relay). Ученици от 11 клас на СОУ „Екзарх Антим I“, гр. Казанлък, заеха първо място сред участниците от България със своята идея за кораб, плаващ в собственото си гориво. Те ще се включат в световния кръг на състезанието, което ще се проведе на 12 юли 2012 г.


„Социални иновации”  е световна инициатива на JA и HP, в която ученически отбори от 13 страни разработват проекти, които могат да окажат положително влияние върху обществото. Идеята на българските победители и техния преподавател - Стефка Добрева, е да разработят кораб, чийто двигатели се задвижват от водород, получаван при преработването на солена вода. Крайните продукти след използването на горивото ще бъдат основно вода, соли и кислород.


Интерактивното състезание „Социални иновации” се провежда изцяло онлайн в 4 кръга – 3 национални и 1 световен. Учениците от Казанлък достигнаха до победа след като пребориха общо 142 отбора, включили се в началните кръгове на надпреварата. По време на състезанието участниците бяха напътствани от 8 служители на Хюлет-Пакард, които ги обучаваха  да мислят иновативно и да развиват умения, с чиято помощ да се превърнат в социално отговорни предприемачи.
Джуниър Ачийвмънт и Хюлет-Пакард


Джуниър Ачийвмънт и Хюлет-Пакард си партнират от 20 години в разработването и провеждане на програми, насочени към младите. Благодарение на тях и метода „учене чрез практика” хиляди ученици придобиват полезни умения в сферата на комуникациите и високите технологии, участвайки в програми като състезанието „Социални иновации”.


Хюлет-Пакард заема активна роля в тези програми като преминава границите на традиционното корпоративно спонсорство. Компанията не само дарява финансови средства и оборудване, но помага със своята технологична експертиза и предоставя ментори от своите служители, наброяващи повече от 300,000 души по целия свят.


 

Teenzona_team
13 Юни 2012 г.