снимка: aprilskiver

От началото на учебната година в столовете и бюфетите на училищата се забранява продажбата на чипс, пържени храни и газирани напитки. Статистиката сочи, че всяка година броят на децата със затлъстяване се увеличава. През 2004 г. 20% от децата са били с наднормено тегло. През 2008 година проучване сред първокласниците показва, че такъв проблем имат 30% от учениците.

Проверки в училищата установила, че само в 22% от столовете са се предлагали пресни плодове за десерт. Вместо това учениците са се хранели с тестени захарни изделия. За основно ястие най-често на децата се сервирала панирана или пържена храна. В лавките пък са се продавали едни от най-нездравословните храни като банички, хот-дог, дюнери.

От 15 септември се забранява предлагането на пържени, картофени и зърнени изделия в училището. От лавките трябва да изчезнат захарните и шоколадови изделия, сладкарските продукти с високо съдържание на мазнина и захар, торти и пасти. Не се допуска и консумацията на сухи супи и бульони.

Контролът по спазването на наредбата се възлага на Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве, а глобите варират от 100 до 5000 лв.

Източник: Dariknews.bg

Teenzona_team
21 Авг 2009 г.

Коментари: 6
sCoObY_d0o #1, 21 Авг 2009 г.
омг ... не ми звучи добре
Maya #2, 21 Авг 2009 г.
Мдам... Пак ще тичам до съседното кафе да си накупя простотийките Забелязвам, че хората, които измислят законите забравят, че някога са били тийнейджъри!
crazy_teen4e #3, 25 Авг 2009 г.
Пак е по-добре от нищо.И това,че си тийнейджър или дете не те поставя в категория "ям чипс и пия Кола"...
Servantes #4, 26 Авг 2009 г.
Не е това начина. Ако самите деца не искат да отслабнат, никой нищо не може да направи. Освен ако не ги пратят на лятна ваканция в Сомалия. Просто дебелите деца трябва да се осъзнаят, че са дебели, да спрат да се тъпчат и да спортуват. А анорексичните деца, да почнат да ядат по-солидна храна и също да спортуват. Трябва да им се обесни на тези две групи деца, че не живеят добре, че изглеждат ужасно и, че ако не се променят ще умрат млади и грозни. За разлика от приятелчетата им които пия и пушат, които ще умрат по-късно и ще са мнго по-красиви и изживяли по-щастлив живот.
mynik_f #5, 24 Авг 2009 г.
то какво остана?
Ruby_Bolger #6, 26 Авг 2009 г.
хех Сервантес, ти ще ги докараш до самоубийство тея деца! не така се говори с подрастващ... не съм сигурна как, но определено не така! радикален си!