Носителят на награда Грами Ни-Йо, който впечатли публиката и критиката още с мултиплатинения си дебют In My Own Words, e вече уморен от настоящето сладникаво аренби. „Преди години, ако не носиш правилния костюм или ръбът на панталона ти не е както трябва, не можеше дори да минеш през вратата, а какво оставаше да излезеш на сцената” – споделя той. Но Year of the Gentleman е албум, който дефинира понятието класа. Написан е по време на обиколката му из Европа миналата година и е вдъхновен от Rat Pack. Ни-Йо обяснява: „За мен остротата на Сами и Синатра е стилът, който търся и в дрехите, и в музиката. Year of the Gentleman (Годината на джентълмена) е кръстен и посветен на тях”.

Както при повечето топ артисти, музиката на Ни-Йо докосва фенове от всякаква възраст. „Като автор на песни и изпълнител същевременно, за мен е важно да подбирам думите си добре. Т.е. не се опитвам да се затворя в малка кутийка с надпис „ърбън” на нея. Обиколих света и искам да внеса впечатленията си в албума. Забравете ърбъна, попа, всичко. Year of the Gentleman е земен албум”.

Отсядайки в Courthouse – любимия му хотел в Англия, Ни-Йо често пише песни в бара. „Забавно е, защото този хотел наистина е бил съд (от англ. courthouse – съд). Имаше и малък затвор вътре, където говорят, че са били задържани Дейвид Бауи и Мик Джагър” – обяснява той.

Още с пилотния си сингъл “Closer” Ни-Йо доказа, че може да звучи едновременно класно и фънки. Продуциран от небезизвестния Старгейт, парчето е електро пътешествие из блясъка на евродиското. „Наистина обичам ритъма в тази песен – споделя Ни-Йо. – Когато обикалях из лондонските клубове, усетих енергията там. Исках да обединя този звук с американския соул. Така се получи “Closer”.

Завръщайки се към ретро звученето на шейсетте, “So You Can Cry” е една от първите песни, които изпълнителят записва за албума. Започвайки с пленителна китара, песента е сърцераздирателна балада за разделите. „Това е истинска история – разказва Ни-Йо. – Моя приятелка тъкмо се беше разделила с партньора си и аз казах: В този момент трябва да бъдеш тъжна. Ще закрия слънцето за теб, за да можеш да плачеш цял ден”.

Събирайки Ленън и Макартни с енергията на Марвин Гей и Майкъл Джексън, изключителната “Stop This World” ще се превърне в една от най-красивите любовни песни в света. Никой не може да отрече истинската страст, когато Ни-Йо прошепва “She’s got heaven in her eyes”.

„Не знам какво ми дава идеи да пиша – казва той. – Понякога виждам снимка в списание, картина в музей или просто някаква дума. Това е всичко, от което се нуждая, за да се отприщят мислите ми”.

Освен за собствения си албум, Ни-Йо пише песни и за звездите Риана, Мери Джей Блайдж, Джанет Джексън, Селин Дион. Автор е и на номинираната за Грами “Irreplaceable” на Бейонсе.

Траклист:

1. Closer
2. Nobody
3. Single
4. Mad
5. Miss Independent
6. Why Does She Stay
7. Fade Into The Background
8. So You Can Cry
9. Part Of The List
10. Back To What You Know
11. Lie To Me
12. Stop This World

Албумът на Ни-Йо Year of the Gentleman е на българския музикален пазар от Вирджиния Рекърдс/ Universal Music Group с медийната подкрепа на Радио и Телевизия City.

Teenzona_team
06 Окт 2008 г.

53230 прочитания