Ник Кейв и Уорън Елис, световно известни от уникалните банди Nick Cave And The Bad Seeds, The Dirty Three и Grinderman, са композитори, изпълнители и продуценти на завладяващия саундтрак към свирепата приказка за истинския Запад, филмът The Assassination of Jesse James By The Coward Robert Ford на режисьора Андрю Доминик. Саундтракът излиза през октомври 2007 за лейбъла Mute Records (Анимато Мюзик).
Доминик, режисьор на култовата класика от 2000 Chopper, биографичен разказ на скандално известния австралийски престъпник Марк 'Chopper' Рийд, е допринесъл със своята характерна визия, за да се пресъздаде историята на един от най-популярните образи на хора извън закона от Американския Запад – Джеси Уудсън Джеймс (1847-1882). Филмът, базиран на романа на Рон Хансън и с адаптиран сценарий от Доминик, проследява как Робърт Форд (в ролята Кейси Афлек) се присъединява към бандата на Джеси Джеймс (Брад Пит), които обират влакове и банки, но засегнат от националната слава на Джейси, планира убийството на гансгстерския лидер. В лентата участват още звездите Сам Шепърд, Робърт Дювал, Сам Рокуел и Мери-Луси Паркър.
Ник Кейв и Уорън Елис и преди това са си сътрудничили за филмови проекти – за австралийския уестърн от 2005,
The Proposition, с участието на Рей Уинстоун, Гай Пиърс и Дани Хюстън. Кейв (по чийто сценарий е The Proposition) и Елис са автори на полуакустичния саундтрак, включващ жаловити цигулки, тайнствени лупове и мрачно пиано, който получи световно признание.
Кейв, разбира се, не е новак в писането на музика за кино и има своята солидна репутация по въпроса. Заедно с колегите си от Bad Seeds Мик Харви и Бликса Баргелд, Кейв е автор и на два неизличими саундтрака към два филма, режисирани от Джон Хилкоут: опустошителната затворническа драма от 1989 Ghosts...Of The Civil Dead и емционалната мелодрама от 1996, To Have And To Hold.
Ник Кейв също така е получавал ангажименти от различни режисьори за определени песни към техните филми, включително Вим Вендерс за филма До края на света (1991) и Толкова далече, толкова близо! (продължението от 1993 на Криле на желанието).
Вълнуващият нов саундтрак от Ник Кейв и Уорън Елис за филма
The Assassination Of Jesse James By The Coward Robert Ford (номиниран за Златен Лъв на кино феста във Венеция 2007 и с награда от там за актьорската игра на Брад Пит) улавя перфектно харизматичната и непредвидима природа на главния герой. Подобно на самия филм, музиката на Кейв и Елис се врязва в митичната фигура на Джеси Джеймс, за да разкрие сложния и противоречив човек, който е всъщност. Дързък и страстен, саундтракът е и ужасно красив, с много въздействаща сила дори и без помощта на визията на филма.

Оригиналният саундтрак към филма The Assassination Of Jesse James By The Coward Robert Ford излиза на музикалния пазар през октомври за Mute Records (Анимато Мюзик).

Teenzona_team
24 Септ 2007 г.