“The Captain And The Kid” е 44-ят албум на легендарния певец. Той е изцяло нов за Елтън и текстописеца Бърни Топин и е автобиографично допълнение към класическия им албум от 1975 “Captain Fantastic and the Brown Dirt Cowboy”.


“Captain Fantastic” е първият албум в историята на списание Билборд, който дебютира директно на номер 1. С този успех започва и първата вълна от шеметния световен успех на Елтън Джон, с която всяка година изпълнителият има поне по един топ 40 хит в класациите Хот 100 от 1970 до 1995. Новият албум продължава успехите на изпълнителя от последното десетилетие, следвайки мултиплатинения “Songs From The West Coast” (2001) и “Peachtree Road” (2004) – албуми, които отново показаха творческия му дух и го изкачиха на ново ниво.

Първият сингъл от “The Captain And The Kid” - “The Bridge”, е песен, за която Бърни е настоял Елтън да изпее и изсвири сам. Само неговият глас и само неговото пиано. Елтън обяснява: “Това е песен за заминаването надалеч, за изживяването, за силата на желанието и средствата, с които да продължиш пътуването. По някакъв начин това е егоистичен проблем. И е нещо като “Вижте, ние започнахме през 1970. Оцеляхме през много моди. И държим на песните. Никога не се отказахме от някоя песен, без значение колко тенденции дойдоха и си отидоха. Ние оцеляхме, мостът е дълъг, но трябва да го преминеш. Някои хора не оцеляват по време на пътуването, защото нямат талант и не търсят нови неща. Никога не спирай да вярваш, че можеш да напишеш по-добра песен от тази, която току ще си написал”.

Елтън посвещава “Wouldn’t Have You Any Other Way” на Ню Йорк. За Елтън градът има много специално място в сърцето му. “Свирил съм 59 пъти в Медисън Скуеър Гардън и това за мен са най-страхотните ми гигове. Имам толкова велики шоута в Ню Йорк. На сцената с мен се е качвал и Джон Ленън. “Wouldn’t Have You Any Other Way” е любовна песен за Ню’ Йорк.”

Елтън и Бърни посвещават и песен на приятелите, които са изгубили. “Never Fade Away” e и за несправедливостта в живота. “Когато някои хора умрат, ние си казваме “Защо точно те?...” Първият куплет е за наш приятел с Бърни и най вече на Бърни, който имаше ресторант в Лос Анджелис. Обичахме го много. Той беше един от първите, който се зарази със СПИН и почина преди дори болестта да получи име. Вторият куплет е за приятелка на Бърни, която почина млада от мозъчен аневризъм. Третият куплет е посветен на Джани Версаче, когото застреляха пред дома му в Маями” – разказва с тъга Елтън.

Лек реверанс към Боб Дилън е направен в “I Must Have Lost It On The Wind” заради хармониката. Бърни Топин е един от най-големите фенове на легендарния певец. “Никога не съм правил такава песен в цялата си кариера. Исках да напиша песен за любовните връзки, която да бъде много семпла и със семпъл припев. Нещо, което Боб Дилън би направил в късните 60-те.”

Албумът “The Captain And The Kid” на Елтън Джон е на българския музикален пазар от Вирджиния Рекърдс / Юнивърсъл Мюзик.

С медийната подкрепа на Radio FM+

Teenzona_team
05 Окт 2006 г.