Знаменитият филм на режисьора Алфред Хичкок "Психо" за първи път в историята се показва в Лондон в съпровод на живо от струнен оркестър, съобщи телевизионният канал Sky News, цитирани от БГНЕС.

Уникалният сеанс се състоя в кинотеатъра "Coronet Cinema" в прочутия лондонски квартал Нотинг Хил. Музикалният съпровод на филма е в изпълнение на 20 музиканти от London Soundtrack Orchestra, дирижиран от композитора и диригента Бен Фостър. Музиката към един от най-известните трилъри в историята на световното кино, излязъл на екран през 1960 г., е създадена от американския композитор Бернард Хърман.

Композиторът фактически е спасил филма от забвение, доколкото самият Хичкок поначало бил недоволен от резултата от снимките и искал да прекрати проекта, но Хърман го убедил да допълни черно-белия филм с "черно-бял саундтрак". То се състои изцяло от струнни инструменти - виолончели и цигулки, които усилват състоянието на тревога и лазят по нервите на зрителите. Специалистите в областта на седмото изкуство отбелязват, че "Психо" действително се е превърнал в съвместен шедьовър на двамата майстори.

"Хичкок признаваше, че филмът е сериозно задължен на музиката на Хърман за създаването на напрежение чувство за всепоглъщаща обреченост. Този саундтрак остава най-добрият в творчеството на Хърман, безпрецедентен по обема на използване на струнни инструменти, за да се подчертае структурата на кинематографията", пише един от изследователите на творчеството на композитора Стивън Смит.

Източник: Dariknews.bg

Teenzona_team
22 Май 2009 г.