снимка: Michel Filion

Прекаленият шум е нарастващ проблем за населението на големите градове. Специалисти от Университета на Вашингтон и Колумбийския университет са установили, че шумът от движещите се мотриси в метрото не само е неприятен за слуха, но и е потенциално опасен за него.

Изследването е показало, че високите равнища на шум в метрото увеличават риска от увреждане или загуба на слух. Необратимата загуба на слуха засяга здравето на над 30 милиона души в целия свят и ежедневното ползване на метро може да е отговорно за тези високи показатели, смятат медиците, цитирани от ИТАР-ТАСС и БГНЕС.

С помощта на чувствителни към шума дозиметри експертите са провели стотици замервания на нивото на шум на спирките на обществения транспорт в Ню Йорк, включително автобусни, метро, трамваи, фериботи, извънградски железници. Измерванията са показали, че метрото има най-високите показатели на шум - 80,4 децибела. На второ място по негативно въздействие върху слуха са извънградските железници, следвани от трамваите.

Най-силен е шумът на автобусните и метро спирки, където нивата на шум достигат 102 децибела, докато ежедневното въздействие на шума върху слуха не трябва да превишава 70 децибела за 24 часа. За сравнение звукът от изстрел на оръжие е 140 децибела, а при обикновен разговор - 60-70 децибела, шепот - 30 децибела. По думите на медиците, ако ежедневно чакаме на спирката на метрото само две минути, завишените равнища на шум могат да доведат до частична или даже пълна загуба на слух.

Източник: Dariknews.bg

Teenzona_team
24 Юни 2009 г.