Създаден и записан на няколко различни локации, No Line On The Horizon е 12-ят студиен албум на групата и е тяхното първо заглавие след албума с над 9 милиона продадени копия - How To Dismantle An Atomic Bomb от края на 2004. Записите за No Line On The Horizon започнаха миналата година във Фез, Мароко и продължиха в собственото студио на бандата в Дъблин, преди да се преместят в Platinum Sound Recording Studios, Ню Йорк и накрая в Olympic Studios, Лондон. В албума са вложени талантите на дългогодишните съмишленици Брайън Ино и Дани Леноа плюс този на Стийв Лилиуайт.
Това е първият албум на бандата, който не е автобиографичен или от първо лице, а разказва за трети. Сега много от песните са написани от перспективата на други герои – френско ченге, наркоман в нюйоркското метро, военен кореспондент в Ливан. Боно обяснява: „Не е някакъв метод или нещо подобно. Беше просто свежа отправна точка. Последните два албума бяха много лични. Не съм сигурен, че аз самият мога да понеса още, какво остава за другите. Иронията, разбира се, е, както знаем от Оскар Уайлд, че маската издава човека”.
Пилотният сингъл от албума е Get on Your Boots, а уникалният клип към него е на френския режисьор и артист Алекс Курт, който и преди е работил с бандата. Той стои зад награденото с Грами видео Vertigo и “City of Blinding Eyes”.

Get On Your Boots е заснет в Лондон и представлява изпълнение на бандата на фона на сложна графика, направена от Курт.

За песента и видеото Едж обяснява, че са озновани ”на идеята как мъжете сме прецакали всичко и политически, и икономически, и социално и е наистина време да прехвърлим нещата на жените. Видеото е брилянтно. Курт наистина го закова”.

No Line On The Horizon съдържа 11 песни, а визуалната концепция на албума е на японския художник и фотограф Хироши Сигумото и представлява линията, където морето и небето се срещат.

За албума, работата по него и записите бандата споделя:

„Поканхме Ино и Ланоа да се включат в писането на песните. За нас беше голяма крачка да кажем: „Искаме да разчупим нещата и това ще определи посоката”. Още от първите записи Лари използваше електронни барабани. Обикновено той удря много силно и е трудно да се съсредоточиш. Но този барабанен сет го накара да свири по друг начин и така музиката дойде от различно място”.

Адам

„Първоначално идеята беше да направим тази езотерика и да забием няколко пъти. Мисля, че доста експериментирахме. Стана нещо различно. Не е експериментът, който хората биха очаквали от U2. Имам предвид, че, ако си представяте нещо като Zooropa или Passengers, не е това. Сега има по-голяма тежест. Мисля, че е най-добрата музика, която някога сме правили”.

Лари за записите в Мароко

„Искам хората наистина да го чуят, а не просто да си го купят. Искам това да е албум, към който хората ще се връщат и наистина да влязат в него, да го почувстват дълбоко. Като всички албуми, които аз обичам... Научихме някои неща през годините. Изкарахме всички тези „еврика” моменти и мисля, че направихме най-добрия си албум”

Едж

„Позволих си да се вмъкна в кожата на дадени типажи и да се разходя из моето въображение. Човекът от “Cedars of Lebanon” е военен кореспондент. Срещал съм хора като него и са ми много симпатични, защото и аз бих бил. Друга песен се казва “Tripoli” и е за едно ченге на мотор, което обикаля през Франция и Испания към едно село край Кадиз”

Боно за писането от трето лице

Албумът ще има няколко издания: лицензно, стандартно с книжка от 24 страници, диджипак с книжка от 32 страници и постер, лимитирано със списание от 64 страници, суперлуксозно издание с книжка от 64 страници, в което ще има и запис на разговор на групата с Катрин Оуенс, както и нови снимки на Антон Корбин. Албумът ще бъде издаден и на двоен винил. Всички специални издания ще имат и код за достъп до новия филм на Антон Корбин за групата – “Linear”.

Пълен траклист:

1. No Line On The Horizon
2. Magnificent
3. Moment of Surrender
4. Unknown Caller
5. I’ll Go Crazy If I Don’t Go Crazy Tonight
6. Get On Your Boots
7. Stand Up Comedy
8. Fez – Being Born
9. White As Snow
10. Breathe
11. Cedars Of Lebanon

U2 дискография:

Boy (1980)
October (1981)
War (1983)
Under A Blood Red Sky (1983)
The Unforgettable Fire (1984)
The Joshua Tree (1987)
Rattle And Hum (1988)
Achtung Baby (1991)
Zooropa (1993)
Pop (1997)
All That You Can Leave Behind (2000)
How To Dismantle An Atomic Bomb (2004)
No Line On The Horizon (2009)

Със съдействието на Vigrinia Records.

Teenzona_team
18 Мар 2009 г.