Вчера (27.06.2005) Дъг Морис, Главен секретар и Шеф на Борда на директорите на Юнивърсал Мюзик/ Universal Music, и целия развлекателен бизнес спечели изключително важна победа във Върховния съд на Съединените Американски Щати по делото, известно като „Случая Грокстър”. Според някои мнения, това е едно от най-значимите съдебни решения в света на шоубизнеса от 20 години насам. Върховния съд постанови, че дистрибуторите на софтуер на принципа „Пиър Ту Пиър” (P2P) съзнателно нарушават Закона за авторското право, обменяйки неразрешени файлове. Пълна отговорност за действията си носят и учрежденията, които улесняват незаконното прехвърляне на файлове.
Както е известно, Юнивърсал Мюзик/ Universal Music посвети значително количество време и средства през последните години, за да защити труда и творчеството на своето артисти. Както се изрази Дъг Морис, компанията винаги е стояла зад убеждението, че свободната обмяна на музикални файлове е кражба. Върховния съд на държавата се съгласи с тях. Вчерашното решение узакони и затвърди убежденията на всички музикални компании по света.
Постановлението на Съда не само ще създаде по-добри условия за развитие на следващото поколение музиканти, но ще насърчи нарастващият брой от Интернет потребители да се легитимират. Решението на Върховния съд е единодушна подкрепа към всички законни услуги, които вече могат да се развиват към по-добро ниво.
Но битката още не е спечелена. Борда на директорите на Юнивърсал Мюзик очаква незаконното трансфериране на музикални файлове да продължи, търсейки по-успешни начини да прекрачи закона. От друга страна компаниите имат ново средство, с помощта на което да защитават интелектуалната си собственост. Незаконната обмяна на файлове става все по-уязвима що се отнася до закона.
Всички хора, които работят в сферата на шоубизнеса и които са загрижени за бъдещето на своите артисти, оценяват вчерашното решение на Върховния съд като огромна победа.

Със съдействието на Virginia Records.

Teenzona_team
03 Юли 2005 г.