снимка: www.sxc.hu

Любителите на играта на думи "Скрабъл" ще бъдат изненадани от новата идея на компанията, която продава играта, за промени в правилата. Така традицията на "Скрабъл" ще бъде обърната надолу с главата, почти буквално, тъй като вече ще се признават думи наопаки и дори собствени имена.

Дистрибуторната компания "Мател" обяви официално, че пуска новата версия на играта "Scrabble Trickster" (от Trickster (англ.) - мошеник, фокусник) във Великобритания през лятото. Според нея новите, доста либерализирани правила, са предизвикателство за играчите. „Използването на имена на знаменитости ще налее масло в огъня във „войната на думи", анонсира компанията. Все пак говорителката на производителите Джулия Йенсен уточни, че промените ще засягат само версията „Scrabble Trickster". В САЩ тя няма да се продава, тъй като това е единствената държава, където дистрибутор е конкурентът на "Mattel" - "Hasbro".

Играта се продава в 121 страни по целия свят, включително и България. „Скрабъл" е игра на дъска, при която трябва да се съставят думи от отделни букви. Използват се плочки, върху които има написана буква от азбуката, както и броят точки, които тя носи на този, който я е поставил върху таблото. Целта на играта е да се състави дума от плочките, които държи всеки играч, като в същото време думата се съчетае с някоя или някои от думите от таблото.

Повече от 100 млн. игри са продадени на 29 различни езика, което прави тази игра с думи една от най-продаваните по света. Създадена е през 1931 г. от останал без работа по време на кризата нюйоркски архитект – Алфред Мошър Бутс. Първоначално той нарича играта Lexico, но това име бързо е променено и забравено, за да отвори пътя за превърналото се дори в нарицателно "Скрабъл".

Източник: Dariknews.bg

Teenzona_team
09 Апр 2010 г.